Hammarby i fotbollsallsvenskan 2018!

Då är det dags till helgen, fotbollsallsvenskan drar igång. Och vi kan bara säga grattis allsvenskan Hammarby ska rocka dig på och utanför planen!

Förväntningar:

Sportchef katten Jansson håller en hög svansföring och påstår vi kommer topp 5 i år, nja säger denna skribent om det.

Allsvenskan har många som kandiderar på dessa positioner, och jag tror tyvärr inte vårt kära Bajen räcker dit i år. MEN JAG HAR HAFT FEL FÖRR!

Det som gör mig skeptisk är främst vårt ojämna spel och då inte minst vår svajiga backlinje. Medan andra lag jag sett hittills i exempelvis cupen verkar mer samspelta med en tydligare spelidé.

Vårt ”plötsliga” tränarbyte hjälper dessutom inte oss till det spel Jakob Michelsen tjatade om skulle komma 2018. Ett spel vi aldrig såg tendenser till under 2017, förutom en halvlek mor Örebro. Det är svårt att få till spelet utan en relativt återkommande startelva.

2018 är nu istället en säsong med fler frågetecken än utropstecken på förhand, men nog ser vi ljuset i tunneln.

Vi har förstärkt laget med starka personligheter både på plan men även på tränarsidan. Vi har tillräckligt med talang i truppen till att om vi får igång spelet ska kunna räcka till en riktigt fin slutplacering. Men för detta krävs lite stolpe in istället för ut, så att killarna känner att de är med i racet och vi slipper den pinsamt avslagna slutspurten som var 2017.

Men hur det än går och ser ut för våra grönvita hjältar, ska vi vara där. Vi ska sjunga och heja fram dem, för vi är bajen fans. Och Skandinaviens bästa och största supporterskara viker inte ner sig när det blåser snålt, vår fana vajar lika vackert i alla väder.

 

Truppen:

Det har hänt en hel del intressant i truppen inför 2018, om nu någon har lyckats missa detta.

Nummer ett är tränarbytet, Jakob Michelsen lämnar och Stefan Billborn tar över rodret på Hammarby skutan. Lite märkligt efter allt tjat om att ha tålamod och att 2018 skulle vara året som skulle visa resultat av allt slit. Finns säkert fler anledningar bakom detta så låt oss inte spekulera mer i det.

Stefan ”Betnér” Billborn då? Jo det är helt klart ett intressant namn, gjort det väldigt bra i ungdomssektionen i Hammarby. Är tror jag en av de nya yngre up and coming tränarna i Sverige (i övrigt är det ju samma gamla uvar som roterar). Det är dessutom ett guldläge utan direkt press han kommer in i, då alla känner till den korta period han fick att få laget redo osv. Så han har verkligen allt att vinna.

Sedan kan vi snabbt nämna förändringen i hans närhet, Pablo kommer få en lite annan roll och få ett större ansvar för bajens offensiva träning och vår nyanlända Joachim Björklund tar hand om det defensiva. Detta borde i teorin (inte Daniel då) vara ett finfint upplägg då Jockes CV vad gäller försvarsspel talar för sig självt.

 

Förluster:

Oliver Silverholt:

Gjorde väl aldrig nått direkt avtryck i bajen.

Stefan Batan:

Hamnade i frysboxen 2017, men vem kan glömma hans derby mot skansen! Härlig kille på och utanför planen, dig kommer jag sakna. GLÖM ALDRIG BATANS SKÄGG!

Birkir:

Här förlorar vi en ytterback av klass, inte lika framtränade under 2017 men hade gärna sett honom förlänga.

Romulu:

Förutom att vara Djurgårdsdödare nummer 1 känns det som vi kommer klara oss utan honom, men tack som fan för derbybaljorna.

 

Nykomlingar:

Simon Sandberg:

En ung mittback som säkerligen kommer bli användbar för oss.

Neto Borges:

Tyvärr verkar det vara ännu en youtube brasse efter vad man sett på försäsongen.

Erkan Zengin:

Ska han bli president nu? Erkan kommer alltid han en plats i bajen så man behövde inte tänkte efter för att välkomna honom med öppna armar. Men 5 månader? Känns som han bara mellanlandar… Positivt för oss är att han kommer vara extremt hungrig att visa upp sig i så fall för att fånga upp intresset från typ Kina?

Abdul Halik Hudu:

Ung ghanan kallad ”Rooney” som bajen haft ögonen på länge, blir upplärning ett bra tag som med Charlie Davies gissar jag. Men blir reultatet i närheten som med Aidoo är jag såld.

David Fällman:

Ytterligare en försvara ansluter till oss, jag klagar inte då det allt som oftast varit backkris i bajen. Men hur är hans tempo efter sin sejour i Kina?

Nikola Djurdjic:

Prestegevärvning vad gäller namnet i alla fall, men vad ska vi egentligen förvänta oss? Sedan han lämnade nöff nöff efter en ganska misslyckad tid har han spelat i den serbiska och danska ligan och ENDAST producerat 3! mål. Vi får hoppas på en nytändning för senast han var bra var väl 2012 i Helsingborg.

 

Startelvan:

Här kommer den startelvan jag vill se för bajen 2018…

 

Wiland

Solheim             Fenger               Paulsen             Borges

Zengin               Tankovic           Junior                 Hamad

Svendsen         Djurdjic

 

Det som gör mig mest orolig är våra ”kära” ytterbackar som verkligen inte håller måttet i jämföresle med övriga truppen. Solheim må vara en instagramkung men på planen håller han helt enkelt inte längre. Ytterbackarna har inte alls samma spelstil medan Solheim knappt lämnar egen planhalva är Borges i princip forward då och då.

Vad berör mittbackarna kan jag tycka vi har ett angenämt problem, vi har många som konkurrerar. Hoppas ett par kan visa sig kunna ersätta yttrarna under säsongen.

Upp med Sulan Paulsen på topp: Att ha Paulsen som mittback är stabilt med Fenger tror jag, en fördel är att om vi mot all förmodan ”host host” skulle behöva satsa allt framåt i slutet så sparar vi ett byte med tanke på Paulsen offensiva kvalitéer.

I övrigt får vi se vad våra nyförvärv åstadkommer i backlinjen under året, är mycket men och om frågor still. Tycker synd om Degerlund som nog kommer få stå tillbaka, men fantastiskt kul att han förlängde med oss.

Med våra andra nyförvärv känns det som det kan bli full fart framåt i år, kanske inte stabilt men blir nog underhållande i alla fall, kanske vi får se bajen zamba igen? Känner även att vi har en bredd vi inte haft innan nu, fullgoda ersättare på nästan varje position.

Anfallare är ett annat av våra klassiska sorgebarn på senare år. Verkar inte vara mycket bättre med det i år.

Leo är en god talang som jag är rädd är lite överskattad dock och kommer få väldigt sparsamt med speltid.

Pa dibba springer snabbt, men allt som oftast fel och när han avslutar petar han på bollen.

Djurdjic har vi redan pratat om…

Svendsen däremot är en spelare jag tror fruktansvärt mycket på i år, han vinner utan tvekan den interna skytteligan.

Khalilli, ja vad skriver man om honom. Han har faktiskt spelat ett par matcher nu, men han är enligt mig loj och verkar inte bry sig. Nu går iofs. hans kontrakt ut snart så vill väl visa upp sig för att få något erbjudande allas efter tiden i bajen.

Hur löser vi frågan Kennedy?

Kennedy är för alltid en Legenden! Han börjar komma till, eller är rättare sagt till åren komna. Hans moral att ta ett steg tillbaka men ändå gör allt när han väl får chansen är beundransvärd.

Men jag har en lösning till att kunna använda honom oftare. Vi behöver bara se till att SvFF ändrar reglerna. Vi behöver göra som de gör i handboll, vid fast situation byter vi in honom. När situationen är över får han vila på bänken igen. Givetvis kommer endast Kennedy ha denna förmån med fria byten.

Så slutar allsvenskan 2018!

Liten spoiler varning, ber om ursäkt om jag sabbar allt för er nu men så här kommer tabellen se ut när all is said and done….

 1. Malmö FF
 2. Häcken
 3. Östersund
 4. AIK
 5. Norrköping
 6. Elfsborg
 7. Hammarby
 8. Djurgården
 9. IFK Göteborg
 10. Sirius
 11. Örebro
 12. Kalmar
 13. Dalkurd
 14. GIF Sundsvall
 15. BP
 16. Trelleborg

 

Skånebajarna

Skånebarna har inför året höga ambitioner att synas på Hammarbys bortamatcher.

Resor kommer erbjudas till ett mycket förmånligt pris för våra medlemmar, vad väntar du på res med oss och sjung fram vårt älskade grönvita lag.

Men det är inte bara Hammarby fotboll vi följer, följ med och se allt från söderbönorna ta damallsvenskan med storm till iskrigarna i bandy och våra älskade handbollshjältar och många många  fler…